2011. január 24., hétfő

Alapvető búvárfelszerelések

Az újonc búvárok mindig csodálkoznak, hogy valóban szükség van-e ennyi tömlőre, hevederre, csatra, műszerre és palackra. De mi az ami tényleg nélkülözhetetlen?

A szárazföldön a búvárok meglehetősen ormótlannak hatnak, amikor teljes felszerelésben bandukolnak a víz felé. Egyáltalán nem sugallják azt a képet, amit súlytalan lebegésként szoktak lefesteni. Nem fogod elhinni, de ezeknek a felszereléseknek a nagy része pont ezt a célt szolgálja. Egyébként pedig a felszerelések egy része valóban elengedhetetlen, másik részük csak bizonyos körülmények, merülési célok esetében használatosak.

Az alapvető felszerelések listája
szerencsére nem végtelen


Alapfelszerelés


Először is szükségünk lesz egy búvármaszkra (nem szemüveg), hogy tisztán lássunk a víz alatt. Azután kellenek még uszonyok, hogy hatékonyan tudjunk haladni, és kell egy légzőcső is, hogy a fejünk kiemelgetése nélkül is nyugodtan úszkálhassunk a felszínen. A búvárkéssel az elakadásveszélyre készülünk fel, mindenhol lehetnek beszakadt horgászzsinórok. Ezek így együtt teszik ki az alapfelszerelést, amit a búvárok ABC-nek is hívnak.

Légzőkészülék


Huzamosabb víz alatti tartózkodáshoz SCUBA felszerelésre (Self Contained Underwater Breathing Apparatus), azaz légzőkészülékre lesz szükség. Ez három fő részből áll; a palackból, a légzőautomatából és a búvármellényből. A legelterjedtebb a nyitott rendszerű készülék, ami azt jelenti, hogy a rendszerből belélegzett levegőt a környezetébe lélegezi ki a búvár.

A légzőautomata (reduktor) szerkezete biztosítja a folyamatot. Alapesetben a búvárok "egytömlős reduktort" használnak, ami furán hangzik a tömlők polipszerű halmazát szemlélve. Ennek az az oka, hogy az elsősorban légzésre használt levegőt más célokra is használjuk még.

Külön tömlő szállítja a levegőt a búvármellény (dzsekett) feltöltéséhez, amivel a lebegőképességünket szabályozzuk. Ez olyasmi, mint a halaknál az úszóhólyag, ami változó mélységben is lehetővé teszi a lebegést. A dzsekett egyébként a palack, és más kiegészítő felszerelések rögzítésére, tárolására is szolgál. Egy másik tömlő a műszereknek, vagy komputernek adja a levegőt a palack tartalmának figyeléséhez, illetve a levegőfogyasztás méréséhez. Kell hogy legyen egy tartalék reduktorunk (oktopusz) vészhelyzet esetére, ez plusz egy levegőtömlő és jellemzően sárga. Esetleg van még egy további tömlő (inflátor) a szárazruha levegővel való feltöltéséhez.

Hővédő búvárruha


A víz borzasztóan jól vezeti a hőt, tehát a búvár gyorsabban kihűlhet a vízben, mint a levegőn. Ezért minden búvárnak, a víz hőmérsékletétől függően szüksége van valamilyen hőszigetelő búvárruhára. A melegebb vizekben vékonyabb, a hidegebb vizekben vastagabb ruha kell. Nagyon hideg, akár jeges vízben lesz szükség száraz búvárruhára, ami teljesen szárazon tartja a búvár testét. Ez alá speciális aláöltözet kell. Merülés közben az ilyen típusú ruhába levegőt kell tölteni, különben a nyomás miatt az kellemetlenül ránk "szívódik". A búvárruha fontos jellemzője a felhajtóerő, ezért ebben nem lehet csak úgy lemerülni, ólomsúlyokra lesz szükségünk hozzá, amit általában ólomövre fűzve viselnek a búvárok.

Búvárkomputer


A karon viselhető búvárkomputer segít megőrizni a búvár egészségét azzal, hogy figyelmeztet a dekompressziós betegség veszélyeire, illetve figyeli a merüléssel kapcsolatos más fontos adatokat.
A búvártájoló a víz alatti pontosabb navigációt szolgálja. Ezek a műszerek esetleg egy komplett műszeregységben, konzolban vannak.

Bója & lámpa


A vízálló búvárlámpa jó szolgálatot tesz nappal és éjszaka is, vagy a roncsok belsejében, víz alatti barlangokban. A különböző búvár bóják életet menthetnek, mert használatukkal a felszínen láthatóvá válik a vízben, víz alatt tartózkodó búvár.

Értelmes búvárok nem gyűjtögetik a vízi élőlényeket és nem fosztogatják a merülőhelyeket emléktárgyak gyűjtése céljából. Csak a buborékokat hagynak maguk után és csak a fényképezőgéppel lövöldöznek. A víz alatti fotózás egyre népszerűbb a búvárok között - de ez már egy másik történet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése