2011. október 17., hétfő

Úti cél: Brüsszel - NEMO33



Köztudott, hogy Brüsszel Európa politikai fővárosa, de azt már a búvárok közül is csak kevesen tudják, hogy itt található a világ egyik legmélyebb medencéje is

A történet valamikor 1996-ban kezdődött, amikor egy tapasztalt belga búvár, John Beernaerts gondolt egy merészet és azzal az ötlettel állt elő, hogy kellene építeni egy különleges, mély medencét búvárok részére, ahol a merülések feltételei hasonlóan ideálisak lennének a trópusokon megszokottakhoz. Hosszas előkészítési és kivitelezési periódus után végül 2004 tavaszán meg is nyitotta kapuit a NEMO33 - a világ egyik legmélyebb medencéje.

Az elképzelés megszületésétől fogva elsődleges szempont volt a merülések biztonsága, és az eddigi több százezer merülésen valóban nem is történt baleset. A búvárok kényelme érdekében a víz mindig kellemesen meleg, kristálytiszta ivóvíz minőségű és nem klórszagú. Tesznek is érte hogy ilyen maradjon, saját búvárfelszerelést nem nagyon engednek be, de a belépőben a felszerelés kölcsönzés már benne van. A környezettudatos működés sem csak üres frázis náluk, ugyanis feleannyi energiát használnak fel mint a hagyományos uszodák, miközben melegebb vizet állítanak elő. Ezen kívül vállalják a kulturális sokszínűséget is, hiszen a munkatársak nem kevesebb mint tizenkét nemzetet képviselnek (ez Belgiumban a vallon-flamand örökös ellentét miatt elég nagy szó).

Medencetér a Nemo 33-ban

Mára a NEMO33 egy olyan hellyé vált, amelyre joggal lehetnek büszkék a helyiek. Ugyanakkor nem csak a helyi búvárok központja, de Európa szerte egyre többen választják egy hétvégi búvártúra célpontjául. Minden búvár az életben legalább egyszer el kell hogy jusson ide! Az élmény egyedülálló, a merülés körülményei pedig tényleg mindig ideálisak, elég csak nyugodtan lélegezni és élvezni a súlytalanság állapotát, ráadásul a meleg víznek nyugtató, stresszcsökkentő hatása is van. Néhányan azt állítják, hogy a NEMO33 egy afrodiziákum...

Búvár a 33 méter mély "kútban"

A merülések jól és - főszezonban - szigorúan szervezettek. A búvárok egyórás turnusokban merülnek, ami a merülés előtt briefing-el, azaz tájékoztatóval kezdődik. Az átöltözés, zuhanyozás után a medencetérben lehet összeszerelni és felszerelkezni. Az első 10 perc a szabadtüdős merüléseké, ezt követően lehet készülékkel vízbe menni. A medence mindkét oldalán lejjebb lehet merülni, az egyik oldalon 10 méteren, a másik oldalon 33 méteren találjuk az alját. A két oldal 10 méteres mélységben össze van kötve egy széles alagúttal, itt találunk levegős részt is. Ha ez nem lenne elég, akkor 7 db óriási ablakon keresztül ki lehet integetni az étteremben maradt barátoknak. Merülés végén az idő leteltére hangjelzés figyelmeztet, sajnos ki kell jönni a vízből. Merülés után érdemes még betérni a NEMO33 saját éttermébe, ahol elsősorban thai specialitásokat választhatunk az étlapról, és most mi integethetünk az éppen merülő búvároknak.

A Nemo 33 étterme

A merülésen kívül azért akad még néhány dolog, amit érdemes megnézni ha már Brüsszelben járunk. Nem annyira közismert, de a képregényművészet éppen úgy része a belga kultúrának, mint a csokoládé vagy a sör. Legismertebb figurájuk Tintin és kutyája Snowy, akik annyira népszerűek itt, mint mondjuk Mickey Mouse Amerikában. A képregény múzeum ennek a szenvedélynek állít emléket, a gyűjtemény egy szecessziós épületben található, ahol életnagyságú képregény jeleneteket is láthatunk. Ezen túlmenően Brüsszel városközpontja körül az épületek falát tizenhárom hatalmas képregényrajz díszíti, ez a szabadtéri kiállítás "Képregényút" néven ismert, melyet szintén érdemes lehet végigjárni.

A brüsszeli képregényút egyik állomása



Kapcsolódó írások:
Úti cél: Padova, Y-40 a mélység mámora

Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése