2011. november 9., szerda

Miért kell megmenteni a cápákat?

A cápák nagyjából 400 millió éve léteznek, és ez alatt az idő alatt a tenger csúcsragadozóivá fejlődtek, nélkülük a tengeri ökoszisztéma összeomlana.


Nagyon sok kérdést kapok a cápákkal kapcsolatban, melyek mögött egyértelműen a félelem bújik meg. Ez a félelem leginkább annak a - szerintem téves - képnek tulajdonítható, amely a fejekben él e csúcsragadozókról. Ezzel az írással elsősorban az a célom, hogy felhívjam a figyelmet a faj komoly veszélyeztetettségére, illetve szeretnék kicsit rávilágítani a cápák valódi természetére, ezzel is segítve hogy létrejöhessen egy újfajta kép róluk, olyan, amely tiszteletet és megbecsülést eredményez ezeknek a csodálatos lényeknek.

Miért kell megmenteni a cápákat?


Általában egy játékos delfin mosolya, egy gyámolatlan kölyökfóka, vagy halászhajó mögött vontatott véres bálnatest hívja fel a közvélemény figyelmét a tengeri élőlényekkel kapcsolatos környezetvédelmi problémákra. Sokkal ritkábban esik meg, hogy olyan állat mellet áll ki valaki, amelyiknek nincs megnyerő mosolya, vagy éppen nem hasonlít kedves plüssállatra, ugyanakkor pedig égető szüksége lenne a segítségre.

Fura módon a cápákkal kapcsolatos félelmekhez legnagyobb mértékben a Cápa c. film (Jaws 1975.) járult hozzá. Egy egyszerű film, amely ugyan kitalált történet és a cápák viselkedését is teljesen pontatlanul ábrázolja, oda vezetett, hogy generációk óta alaptalan félelem övezi ezeket a bámulatos, ám félreértett lényeket.

A félreértés akkor fog megszűnni, amikor jobban megismerjük a cápákat, a természetben betöltött fontos szerepüket, a viselkedésüket, természetes életciklusukat. Amikor mindezt megértjük, akkor ráébredünk arra is hogy a cápák jelenléte és szerepe a természetben létfontosságú, kipusztulásuk a tengeri ökoszisztéma összeomlását jelentené. Ezért kell megmenteni a cápákat!

"Remélem még az előtt megtanuljuk értékelni és becsülni ezeket a csodálatos állatokat, mielőtt tudatlanságból, butaságból, vagy kapzsiságból sikerülne teljesen kipusztítanunk őket." (Peter Benchley, a Cápa című könyv írója)

Tények a cápákról - röviden (diavetítés)


A cápák száma riasztó módon csökken világszerte - Te is segíthetsz!

Hogyan segíthetsz?


Elsősorban tájékozódj, ismerd meg a cápákat jobban.
  • Ne vásárolj ott, ahol cápákból készült termékeket árusítanak.
  • Ne vegyél rész cápa horgászaton, kivéve ha utána élve visszakerül az állat a tengerbe.
  • Törekedj arra, hogy megismerd a cápákat, hogy megértsd miért annyira fontosak a természet egészsége szempontjából.
  • Mondd el véleményedet a cápák védelmével kapcsolatban családodnak, barátaidnak, ismerőseidnek.
  • Támogasd aláírásoddal a témában született petíciókat. A közvélemény ebben a formában tudja legjobban kinyilvánítani akaratát, nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

Köszönöm hogy segítesz!

1 megjegyzés:

  1. Mai hír, hogy az EU védelem alá helyezi a Heringcápákat (http://www.projectaware.org/update/eu-protects-porbeagle-sharks). Ez tényleg üdvözlendő, és elsősorban megint a közvélemény nyomására született a döntés. De miért csak a Heringcápa???

    VálaszTörlés