2015. július 9., csütörtök

5 érdekes roncs az Isztrián

Az isztriai félsziget víz alatti tájain nemcsak gazdag és változatos élővilágot, de több érdekes hajóroncsot is találunk.



A Baron Gautsch egy korabeli képeslapon


Baron Gautsch

Az Adria talán leginkább látogatott hajóroncsa. A BARON GAUTSCH osztrák utasszállító gőzhajó volt és 1914-ben süllyedt el. A hajó a 40 méter mélyen lévő homokos aljzaton fekszik és igen jó állapotban maradt fenn, igaz a tengeri élet már teljesen birtokba vette. A hajó belső területeinek nagyobb része könnyen merülhető a tapasztalattal már rendelkező búvárok számára. A roncson gyakran találkozni angolnákkal, körülötte pedig hatalmas halrajok teszik feledhetetlenné a merülést.

Búvár a Baron Gautsch roncsán


Guiseppe Dezza / TA-35

A II. Világháború során a németek által zsákmányolt hajó 1945-ben torpedótalálatot kapott és elsüllyedt. A robbanás következtében a hajótest két részre szakadt, a darabok jelenleg egymástól mintegy 100 méterre hevernek az aljzaton. A fedélzeten található légelhárító ágyút kiválóan konzerválta a tenger, szivacsok és algák borítják, de felfelé mutatva még most is az eget kémleli. A roncs körül előfordul kakashal, homár, kőhal és rengeteg korallsügér.

Guiseppe Dezza vagy TA-35


Coriolanus 

A brit aknaszedő 1945-ben maga is aknára futott és elsüllyedt. A roncs igen jó állapotban maradt fenn, normál helyzetben fekszik 29 méteres mélységben. A hajóorrban kétoldalt a légvédelmi ágyúk állásai ma is láthatók. A roncs valódi mesterséges zátony.

A Coriolanus-hoz hasonló hajó


Lina

Cres sziget mellet található merülőhely. A LINA egy 1914-ben elsüllyedt olasz teherhajó, 70 méter hosszú, 9 méter széles, az orr 28 méteren van. Az egész hajó nagyon jó állapotban maradt meg, a rakodótérbe is veszélytelenül be lehet úszni. A hajóhíd alatt lévő gépházban most is ott van a gőzgép. A roncs állandó lakója egy tengeri angolna, hol az egyik, hol a másik szellőzőnyílásból kukucskál ki. Általában 40 méterig nagyon jó a látótávolság, ilyenkor sekélyebb mélységből is jól látszik a roncs.

Lina hajó - vázlat


Hans Schmidt / Istra

A sokáig ISTRA néven ismert teherhajó az I. Világháborúban süllyedt el, azóta két részre szakadva fekszi a tengerfenéken. A hatalmas, 90 méter hosszú roncson a behatolásos merülés csak megfelelő tapasztalattal rendelkező búvároknak lehetséges. Egy jól megtermett tengeri angolna állandó lakója a roncsnak. A hajó körül az aljzaton különféle alkatrészek és lőszerek hevernek szerteszét.

Hans Schmidt vagy Istra





Forrás és további információk: 
www.wrecksite.eu 
www.istra.hr


Ha tetszett a cikk, kérlek fűzz hozzá megjegyzést, esetleg iratkozz fel az RSS csatornára, hogy legközelebb már a kedvenc hírolvasódba kapjad a legfrissebb bejegyzéseket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése